Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies.

Οδηγός Αγοράς Καθαριστών Αέρα

Καθαριστές αέρα

Τι να προσέξουμε πριν επιλέξουμε καθαριστή αέρα

Σε αρκετές περιπτώσεις οι καταναλωτές λόγω άγνοιας ή παραπλάνησης επιλέγουν καθαριστή του αέραμε κριτήριο την εμφάνιση ή το χαμηλό κόστος. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι με αυτή τους την πράξη περισσότερο βλάπτουν παρά ωφελούν την δική τους υγεία και της οικογένειάς τους.
Οι ιονιστές για παράδειγμα δεν χρησιμοποιούν φίλτρα που πιάνουν και εγκλωβίζουν τα σωματίδια, αλλά μια τεχνολογία – τον ιονισμό – με την οποία ηλεκτρίζουν τα αιωρούμενα στον αέρα σωματίδια και τα κολλάνε σε επιφάνειες πχ σε τοίχους, έπιπλα κτλ. (επομένως τα σωματίδια παύουν να αιωρούνται, παραμένουν όμως στο χώρο). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό σε θέματα ποιότητα αέρα (Environmental Protection Agency), μέσα από τον ιονισμό μπορεί να παράγεται μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο ποσότητα όζοντος στο περιβάλλον το οποίο όταν το αναπνέουμε στο εσωτερικό του σπιτιού μας είναι πολύ επικίνδυνο καθώς καταστρέφει τους ιστούς των πνευμόνων.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές πριν αγοράσουν καθαριστή του αέρα των εσωτερικών χώρων. Είναι τέσσερις βασικές παράμετροι :

Η συσκευή δεν πρέπει να είναι ιονιστής και να παράγει όζον

Όπως προαναφέραμε η πρώτη και βασικότερη παράμετρος είναι η συσκευή που θα επιλέξουμε να μην είναι ιονιστής και να μην παράγει όζον. Πρέπει να έχει μεγάλα σε πάχος και διαστάσεις φίλτρα Hepa και Ενεργού άνθρακα που θα εγκλωβίζουν τα επικίνδυνα σωματίδια και όχι να χρησιμοποιούν ως μέθοδο τον ιονισμό από τον οποίο παράγεται όζον που είναι τοξικό και καταστρέφει τους ιστούς των πνευμόνων. Αυτό αφορά κυρίως τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που είναι πιο ευαίσθητες. Οι καθαριστές αέρα Winix δεν είναι ιονιστές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθορίσει το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο όζοντος που μπορούμε να αναπνέουμε στα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (100μg/m3). Σκεφτείτε επομένως τη ζημιά που μπορεί να κάνουμε στην υγεία μας αν εκτός από το όζον που αναπνέουμε έτσι και αλλιώς στην ατμόσφαιρα, έχουμε στο σπίτι μας μια συσκευή καθαρισμού του αέρα που παράγει επιπλέον όζον.
Οι συσκευές καθαρισμού αέρα Winix που σας προσφέρουμε δεν είναι ιονιστές, έχουν πιστοποιηθεί από το Κέντρο ερευνών «Δημόκριτος» και από τον φορέα των ΗΠΑ σε θέματα ποιότητας αέρα ARB, ότι δεν παράγουν όζον.

Η συσκευή καθαρισμού πρέπει να έχει μεγάλα σε πάχος και διαστάσεις φίλτρα

Η συσκευή καθαρισμού πρέπει να έχει μεγάλα σε πάχος και διαστάσεις φίλτρα που θα πιάνουν και θα εγκλωβίζουν τα σωματίδια και τους τοξικούς αέριους ρύπους. Οι συσκευές καθαρισμού αέρακαθαριστές αέρα - στάδια καθαρισμού Winix έχουν 5 στάδια καθαρισμού. Αυτά είναι :
Το προφίλτρο: που εγκλωβίζει τα μεγαλύτερα κομμάτια σκόνης και τριχώματος.
Το φίλτρο True Hepa: που είναι και η καρδιά του συστήματός μας καθώς συγκρατεί όλα τα πολύ μικρά σωματίδια που υπάρχουν κατά εκατομμύρια σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και θα μπορούσαμε να δούμε μόνο με ένα μικροσκόπιο. Το φίλτρο Hepa ύστερα από ένα χρόνο λειτουργίας της συσκευής θα έχει μαυρίσει και θα χρειάζεται αντικατάσταση.
Το φίλτρο Ενεργού άνθρακα: που απορροφά και εξουδετερώνει όλους τους τοξικούς αέριους ρύπους από χημικά προϊόντα, καπνό τσιγάρου, αιθαλομίχλη, νέφος, οσμές από το μαγείρεμα κτλ.
Τεχνολογία αυτοκαθαρισμού: με την οποία η συσκευή αυτοκαθαρίζεται για να μην αναπτύσσονται μικρόβια στο εσωτερικό της.
Τεχνολογία PlasmaWave: με την οποία συντρίβει ιούς, βακτήρια και μύκητες σε μοριακό επίπεδο. Η τεχνολογία Plasma είναι παγκοσμίως ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην εξουδετέρωση των μικροβίων.

συσκευές καθαρισμού αέραΟι καθαριστές αέρα πρέπει να έχουν μεγάλη παροχή αέρα

Η παροχή (ή ροή) αέρα μας δείχνει τα κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα (m3/h) που μπορεί να καθαρίσει η κάθε συσκευή καθαρισμού. Επί της ουσίας δηλαδή μας δείχνει για πόσα τετραγωνικά μέτρα είναι κατάλληλο το μηχάνημα. Είναι αυτονόητο ότι όσο περισσότερα κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα (m3/h) μπορεί να καθαρίσει το μηχάνημά μας τόσο πιο «ικανό» είναι να καθαρίζει μεγάλους χώρους.
Στο εμπόριο υπάρχει αρκετά μεγάλη παραπλάνηση και για αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να κοιτάνε πάντα πριν αγοράσουν (στα τεχνικά χαρακτηριστικά) όχι τα τετραγωνικά μέτρα που μπορεί να είναι αυθαίρετο συμπέρασμα του κάθε εμπόρου, αλλά την παροχή ή ροή αέρα του μηχανήματος. Υπάρχουν συσκευές αρκετά μικρές σε μέγεθος, με πολύ μικρά ή και καθόλου φίλτρα και μικρή παροχή αέρα που υπόσχονται ότι καθαρίζουν μεγάλους χώρους. Αυτό πολύ απλά είναι ένα ψέμα! Είναι επίσης συχνό το φαινόμενο να παραλείπεται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά να αναφέρεται η παροχή αέρα για ευνόητους λόγους.
Τα μικροσωματίδια και οι τοξικοί αέριοι δημιουργούνται με ταχύτατους ρυθμούς στον εσωτερικό χώρο που ζούμε και αναπνέουμε. Επομένως πρέπει να έχουμε ένα μηχάνημα που θα έχει μεγάλη παροχή αέρα (m3/h) ώστε να μας εξασφαλίσει ότι όλος ο αέρας του χώρου μας θα περάσει μέσα από τα φίλτρα της συσκευής τουλάχιστον 5-6 φορές ανά ώρα. Οι συσκευές καθαρισμού Winiox που σας προσφέρουμε έχουν μεγάλη παροχή αέρα (m3/h) εξασφαλίζοντας πραγματικό καθαρισμό του χώρου που υπόσχονται..
Παράδειγμα υπολογισμού σε επιφάνεια 30τμ, με έπιπλα που καταλαμβάνουν το 1/3 του χώρου και ύψος ταβανιού τα 3μ.:

  • Σε αυτή την περίπτωση έχουμε 30τμ χ 3μ ύψος = 90κυβικά μέτρα αέρα (m3)
  • Καθώς το 1/3 του χώρου καταλαμβάνεται από έπιπλα, τα πραγματικά μας κυβικά μέτρα αέρα είναι 60m3
  • Εάν αγοράσουμε έναν καθαριστή αέρα που έχει δυνατότητα να καθαρίζει 300m3/h, αυτό σημαίνει ότι όλος ο αέρας του εσωτερικού μας χώρου (που είναι 60 κυβικά μέτρα) θα περάσει μέσα από τα φίλτρα και θα καθαριστεί 5 φορές ανά 1 ώρα, που είναι το ιδανικό!

Κόστος συντήρησης – κατανάλωση ρεύματος – επίπεδα θορύβου

  • Το κόστος συντήρησης, δηλαδή η διάρκεια ζωής των φίλτρων είναι σημαντική για την τσέπη μας. Όσο μεγαλύτερο το φίλτρο, τόσο μεγαλύτερη και η ικανότητά του να συγκρατεί τα σωματίδια και επομένως τόσο μεγαλύτερη η διάρκεια ζωής του και ο χρόνος αντικατάστασής του. Τα φίλτρα των συσκευών Winix είναι μεγάλα σε πάχος και διαστάσεις ώστε να μην «βουλώνουν» εύκολα.
  • Η κατανάλωση ρεύματος από τη χρήση των συσκευών επίσης είναι σημαντική. Οι συσκευές καθαρισμού Winix έχουν πιστοποίηση Energy Star (μικρή κατανάλωση ρεύματος). Πιο συγκεκριμένα εάν τις έχουμε καθημερινά σε λειτουργία για 12 ώρες, σε ταχύτητα λειτουργίας medium μας κοστίζουν από 15 € - 40€ ανά έτος σε κατανάλωση ρεύματος. Πραγματικά ελάχιστο κόστος λειτουργίας.
  • Τα επίπεδα θορύβου είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην μας ενοχλούν κυρίως τις βραδινές ώρες που κοιμόμαστε. Οι συσκευές Winix στην Low και Medium λειτουργία τους είναι πραγματικά αθόρυβες, ενώ στην High και στην Turbo λειτουργία τους τα επίπεδα θορύβου δεν είναι ενοχλητικά.


 

ιονιστής Kullhaus πλεονεκτήματα για την υγεία

 

Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα, και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα μέρη του περιβάλλοντος. Σκεφτείτε βουνά, καταρράκτες και παραλίες. Μόλις φθάσουν το αίμα μας, τα αρνητικά ιόντα που πιστεύεται ότι παράγουν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της χημικής διάθεσης της σεροτονίνης, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, να ανακουφίσει το στρες, και στην ώθηση της ημερήσιας ενέργειά μας.

 

Ιόντα είναι μόρια που έχουν αποκτήσει ή χάσει ένα ηλεκτρικό φορτίο. Δημιουργούνται στη φύση καθώς τα μόρια του αέρα διασπώνται με το φως του ήλιου, την ακτινοβολία, και την κίνηση του αέρα και του νερού. Μπορεί να έχετε βιώσει τη δύναμη των αρνητικών ιόντων, όταν τελευταία φορά πήγατε στην παραλία ή περπατήσατε κάτω από έναν καταρράκτη. Αυτή η αίσθηση ευφορίας είναι απλά γύρω μας και μας προσφέρεται από τη φύση.

 

Ο αέρας που κυκλοφορεί στο βουνό και τη θάλασσα λέγεται ότι περιέχει δεκάδες χιλιάδες αρνητικών ιόντων. Σκεφτείτε ότι το μέσο σπίτι ή κτίριο γραφείων περιέχουν δεκάδες ή εκατοντάδες αρνητικά φορτισμένα ιόντα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ύπαρξή τους είναι μηδενική.

 

Στο πανεπιστήμιο Columbia της Αμερικής, μελέτες έδειξαν ότι άνθρωποι με χρόνια κατάθλιψη ανακουφίζονται από τις γεννήτριες παραγωγής αρνητικά φορτισμένων ιόντων, όσο και τα αντικαταθλιπτικά, χωρίς όμως τις παρενέργειες αυτών!


αρνητικά φορτισμένα ιόντα

 Ο ιονιστής παράγει αρνητικά φορτισμένα ιόντα στον αέρα του δωματίου, τα οποία αφαιρούν με αποτελεσματικό τρόπο τα ρυπογόνα σωματίδια από τον αέρα, όπως αλλεργιογόνα (συμπεριλαμβανομένων της μούχλας και της σκόνης), μικροσωματίδια σκόνης, βακτηρίδια, ιούς, χημικές αναθυμιάσεις και άλα μικροσκοπικά σωματίδια που ένα φίλτρο δεν μπορεί να κατακρατήσει.

Ο ιονιστής αυξάνει την αποτελεσματικότητα του φίλτρου HEPA και του φίλτρου ενεργού άνθρακα, καθώς επιφέρει στα σωματίδια να έλκονται μαγνητικά, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερα σωματίδια που είναι πιο εύκολο για τα φίλτρα να τα κατακρατήσουν.

Απολυμαίνει ιούς και βακτηρίδια που αιχμαλωτίζονται μεν στα φίλτρα, και που κανονικά θα αναπαραγόντουσαν μέσα στα φίλτρα εάν δεν υπήρχαν τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα.

Τέλος, η λειτουργία του ιονισμού έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει σωματίδια που αιωρούνται μακριά από τον καθαριστή αέρα, σε σημεία του αέρα δωματίου όπου το φίλτρο έχει μικρή αποτελεσματικότητα. Αυτό οφείλεται στο ότι τα ιόντα κυκλοφορούν σε όλο το δωμάτιο. Η κυκλοφορία των αρνητικά φορτισμένων ιόντων ενισχύεται δε με τη λειτουργία του ανεμιστήρα του καθαριστή αέρα.


“Σε γενικές γραμμές, τα αρνητικά ιόντα αυξάνουν τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο, οδηγούν σε υψηλότερη εγρήγορση, μειωμένη υπνηλία, και περισσότερη διανοητική ενέργεια”, λέει ο Pierce J. Howard, PhD, συγγραφέας του “The Owners Manual for the Brain: Everyday Applications from Mind Brain Research and director of research at the Center for Applied Cognitive Sciences in Charlotte, N.C.”

 

Τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα μπορούν επίσης να προστατεύσουν από τα μικρόβια στον αέρα, με αποτέλεσμα το μειωμένο ερεθισμό λόγω της εισπνοής διαφόρων σωματιδίων που προκαλούν φτάρνισμα, βήχα, ή ερεθισμό του λαιμού. Ένας στους τρεις από εμάς που είμαστε ευαίσθητοι στις επιπτώσεις των μικροβίων στον αέρα, τα αρνητικά ιόντα μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε σαν να πετάμε. Είστε ένας από αυτούς, εάν αισθάνεστε ανανεωμένοι αμέσως τη στιγμή που θα ανοίξει ένα παράθυρο και αναπνεύσετε φρέσκο, υγρό αέρα.

 

"Μπορεί να είστε ένας από αυτούς αν αισθάνεστε υπνηλία όταν είστε γύρω από ένα air-condition, αλλά αισθάνεστε αμέσως ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι, όταν βγείτε έξω ή όταν ανοίξει το παράθυρο του αυτοκινήτου,” λέει ο Howard WebMD. “Ο κλιματισμός μειώνει στην ατμόσφαιρα τον αριθμό των αρνητικών ιόντων, αλλά μια νέα γεννήτρια ιόντων απελευθερώνει τα ιόντα που κλιματιστικά κατήργησαν.”

 

Μια εις βάθος έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Albert Krueger στην Καλιφόρνια. Μια από τις πρώτες ανακαλύψεις του ήταν ότι ένα εκπληκτικά μικρό ποσό αρνητικών ιόντων θα μπορούσαν να σκοτώσουν και να αφαιρέσουν από τον αέρα, τα είδη των βακτηρίων που προκαλούν κρυολόγημα, γρίπη και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

 

Αδρανοποιούν ιούς, βακτηρίδια, fungus.

Εξουδετερώνουν ατμοσφαιρικούς ρύπους (σκόνη, καπνό τσιγάρο, κα.)

Αναζωογονούν τον αέρα

Αυξάνουν τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο, προσδίδοντας μεγαλύτερη ζωτικότητα, ενέργεια, διαύγεια και πνευματική ευεξία. Καταπολεμούν τη νωθρότητα και βοηθάνε τη μνήμη

Βελτιώνουν τη σωματική αντοχή

Βοηθάνε σε συμπτώματα κατάθλιψης

Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου

Διευκολύνουν την αναπνοή

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημαΔεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.