Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies.

Τύποι Αφυγραντήρα

Τύποι Αφυγραντήρα

Οι κύριοι τύποι αφυγραντήρων στην αγορά είναι τρεις: οι αφυγραντήρες με συμπιεστή, οι θερμοηλεκτρικοί (Peltier)και αυτοί που χρησιμοποιούν ως αφυγραντικό μέσο το Ζεόλιθο (Desiccant).

Αφυγραντήρας με συμπιεστή

Ο αφυγραντήρας με συμπιεστή λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως ένα οικιακό κλιματιστικό. Είναι ο καθιερωμένος τρόπος αντιμετώπισης της υγρασίας, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος αποδόσεων ανάλογα με την ισχύ του. Η συσκευή αναρροφά τον υγρό αέρα του χώρου και συμπυκνώνει την υγρασία στην ειδική ψυχρή διάταξη που διαθέτει, αφαιρώντας έτσι το νερό από τον αέρα. Το νερό συγκεντρώνεται στο δοχείο της συσκευής, ενώ ο αέρας περνάει από ένα δεύτερο θερμαντικό στοιχείο, κι αφού ανέβει η θερμοκρασία του στα αρχικά επίπεδα, τότε επιστρέφει στο χώρο μας.

Το πλεονέκτημα του αφυγραντήρα με συμπιεστή είναι ότι προσφέρει άμεσο αποτέλεσμα και είναι πιο οικονομικός στη λειτουργία του σε χώρους που θερμαίνονται κανονικά. Από την άλλη, έχει το μειονέκτημα ότι επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και για αυτό το λόγο δε συνιστάται για χρήση σε χώρους όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 14°C - 15°C. Επίσης, η ύπαρξη του συμπιεστή σημαίνει μεγαλύτερο όγκο και βάρος στη συσκευή.

Ο αφυγραντήρας με συμπιεστή είναι κατάλληλος για ένα σπίτι ή χώρο που θερμαίνεται ικανοποιητικά και διατηρεί τη θερμοκρασία πάνω από τους 15°C όλο το διάστημα της ημέρας.

Ενδεικτική χρήση:

  • Προστασία ή απομάκρυνση μούχλας από το σπίτι
  • Μείωση υγρασίας και συμπύκνωσης στον αέρα
  • Στέγνωμα ρούχων σε εσωτερικό χώρο

Θερμοηλεκτρικός Αφυγραντήρας (Peltier)

Ο θερμοηλεκτρικός αφυγραντήρας, γνωστός και ως mini-αφυγραντήρας κυρίως λόγω μικρών διαστάσεών του, είναι παρόμοιας φιλοσοφίας με τον αφυγραντήρα με συμπιεστή, όμως βασίζεται στο θερμοηλεκτρικό φαινόμενο Peltier, από το οποίο αντλεί και το όνομά του. Στο φαινόμενο Peltier το ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει δύο διαφορετικά υλικά που ενώνονται σε ένα σημείο και ανάλογα με τη φορά του ρεύματος, το σημείο αυτό είτε θερμαίνεται, είτε ψύχεται. Στην περίπτωση του αφυγραντήρα, ο υγρός αέρας εισέρχεται στη συσκευή και πρώτα ψύχεται, ώστε να αποβάλλει τους υδρατμούς και το νερό, και στη συνέχεια επιστρέφει πιο θερμός στο περιβάλλον του χώρου μας.

Τα κύρια πλεονεκτήματα του θερμοηλεκτρικού αφυγραντήρα είναι η φορητότητά του και η σχεδόν αθόρυβη λειτουργία, χάρη στο μικρό μέγεθος και την έλλειψη κινούμενων μερών ή συμπιεστή. Η απλή κατασκευή με τα βασικά εξαρτήματα καθιστούν το θερμοηλεκτρικό αφυγραντήρα σχετικά οικονομικό και πιο ανεκτικό στη φθορά. Από την άλλη, για να παραμείνει μικρό το κόστος γίνονται παραχωρήσεις στην ποιότητα των υλικών, κι έτσι για παράδειγμα, ο μικρός ανεμιστήρας του (συνήθως 12V όπως αυτοί των Η/Υ) ενδεχομένως να απαιτεί συχνή αντικατάσταση.

Το βασικό, όμως, μειονέκτημα του θερμοηλεκτρικού αφυγραντήρα είναι η περιορισμένη αφυγραντική του ικανότητα. Τα περισσότερα μοντέλα αυτής της κατηγορίας έχουν δυνατότητα να αφαιρέσουν περίπου 0,5lt - 0,8lt υγρασίας ανά ημέρα, κάτι που όπως είναι αντιληπτό τους καθιστά κατάλληλους αποκλειστικά για πολύ μικρούς χώρους, όπως π.χ. μια ντουλάπα, ένα μικρό WC ή το πλυσταριό.

Ενδεικτική χρήση:

  • Μικροί χώροι (WC, λουτρό, ντουλάπα, πλυσταριό)
  • Αυτοκίνητο
  • Ντουλάπια κουζίνας ή ντουλάπες δωματίων

Αφυγραντήρας με Ζεόλιθο (Desiccant)

Ο αφυγραντήρας Desiccant αντί για συμπιεστή χρησιμοποιεί το ζεόλιθο (Desiccant), ένα φυσικό αποξηραντικό υλικό με μεγάλο φάσμα χρήσεων. Ο ζεόλιθος τοποθετείται σε έναν ειδικό δίσκο μέσα στον αφυγραντήρα από τον οποίο περνάει ο αέρας του χώρου και συγκρατείται η υγρασία. Στη συνέχεια, το αποξηραντικό υλικό θερμαίνεται από μια εσωτερική θερμική αντίσταση και αποβάλλει την υγρασία, οδηγώντας το νερό στο δοχείο της συσκευής και το στεγνό αέρα πίσω στο χώρο.

Το κύριο πλεονέκτημα είναι, ότι η απόδοση του Desiccant αφυγραντήρα παραμένει σταθερή ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Επίσης, κατά τη λειτουργία του «φυσάει» ξηρό και ζεστό αέρα, κάτι που βοηθάει έμμεσα στη θέρμανση. Για αυτό, ο Desiccant αφυγραντήρας είναι κατάλληλος για χρήση σε ένα χώρο, δωμάτιο ή σπίτι όπου η θερμοκρασία του αέρα είναι πιθανό να πέσει κάτω από τους 15°C.

Το εσωτερικό του αφυγραντήρα με συμπιεστή πρέπει να’ναι ψυχρότερο από τον αέρα μέσα στο δωμάτιο. Άρα στη χαμηλή θερμοκρασία το εσωτερικό μπορεί να φτάσει κοντά στο σημείο κατάψυξης και να σχηματιστεί πάγος στα πηνία ψύξης. Για αυτό κάτω από τους περίπου 15°C οι αφυγραντήρες με συμπιεστή έχουν προγραμματιστεί τα ⅔ του χρόνου τους είναι σε λειτουργία απόψυξης και όχι αφύγρανσης, κάτι που δε συμβαίνει στους Desiccant.

Επιπλέον, το αποξηραντικό υλικό στον Desiccant αφυγραντήρα αναγεννάται για να επαλαμβάνεται η διαδικασία, άρα ο ζεόλιθος δε χρειάζεται αντικατάσταση. Από την άλλη πλευρά, οι αφυγραντήρες αυτού του τύπου έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τους αφυγραντήρες με συμπιεστή.

Ενδεικτική χρήση:

  • Αποθήκη ή κελάρι χωρίς εξαερισμό
  • Γκαράζ ή χώρος στάθμευσης οχημάτων
  • Σκάφος ή τροχόσπιτο

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.