Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies.

Πληροφορίες για Φίλτρα Αφυγραντήρων-Καθαριστών Αέρα

Καθαριστές Αέρα - Ιονιστές

H ποιότητα του αέρα στο σπίτι είναι έως και 5 φορές πιο μολυσμένη από τον εξωτερικό αέρα. Αλλεργιογόνα, όπως μικροοργανισμοί σκόνης, νεκρά κύτταρα του δέρματος των κατοικίδιων ζώων, βακτηρίδια, ιοί και γύρη είναι τριγύρω, συμβάλλοντας σε προβλήματα υγείας που υπάρχουν σήμερα… Η σημασία της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε εκτός και εντός σπιτιού γίνεται ακόμα πιο έκδηλη όταν οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυξάνονται τα στοιχεία σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες της μόλυνσης της ατμόσφαιρας για καθημερινοτητά μας. Μάλιστα, τις μέρες που τα επίπεδα μόλυνσης είναι πολύ υψηλά (για τα Ελληνικά δεδομένα πάντα) οι επίσημες Αρχές συνιστούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Ποια είναι όμως η ποιότητα αέρα στο σπίτι; Επιπλέον, το χειμώνα και το καλοκαίρι που κρατάμε τα παράθυρα του σπιτιού κλειστά για να προφυλαχθούμε από τις καιρικές συνθήκες, πόσο επιβαρύνεται η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε; 

Για να εξασφαλιστεί λοιπόν η ποιότητα του αέρα που εισπνέύουμε στους κλειστούς χώρους υπάρχουν οι ιονιστές και οι καθαριστές αέρα. Οι συσκευές αυτές αποτελούνται απο πληθώρα φίλτρων τα οποία καθαρίζουν τον εισπνεόμενο αέρα από παθογόνους οργανισμούς και ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Μερικά από το φίλτρα που συναντά κανείς σε αυτές τις συσκευές είναι το προφίλτρο (profilter), ηλεκτροστατικό φίλτρο (Electrostatic dust collector ), φίλτρο formaldehyde / toluol, φίλτρο όζονος και voc, φίλτρο διοξειδίου του τιτανίου (TiO2), λάμπαUV, φίλτρο ενεργού άνθρακα και HEPA φίλτρο. Ας δούμε αναλυτικά όμως ποια λειτουργεία επιτελεί το κάθε φίλτρο απο αυτά:

Προφίλτρο (Pre-filter)

Αφαιρεί τα μεγάλα σωματίδια από τον αέρα, όπως τρίχες κατοικιδίων,και είναι εύκολο να καθαριστεί με βούρτσα της σκούπας.

Ηλεκτροστατικό φίλτρο

Tα φίλτρα του συγκεκριμένου τύπου έχουν τη δυνατότητα να επιτρέπουν τη σκόνη, τον καπνό, τη γύρη και άλλα παρόμοια σωματίδια να προσκολληθούν στην επιφάνεια του. Αυτό επιτυγχάνεται με στατικό ηλεκτρισμό με τον οποίον φορτίζεται η επιφάνεια του φίλτρου. Έτσι τα ηλεκτροστατικά φίλτρα έχουν περισσότερο χρόνο ζωής διατηρώντας και την διαχωριστική τους ιδιότητα. Τα ηλεκτροστατικά φίλτρα δεν έχουν κόστος συντήρησης καθώς αφαιρούνται, πλένονται και επανατοποθετούνται.

Φίλτρο Ozone/VOC

Το όζον είναι μια πολύ δραστική μορφή του οξυγόνου που είναι ευεργετική στην ανώτερη ατμόσφαιρα, όπου προστατεύει την επιφάνεια της γης από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Ωστόσο, το όζον στην γήινη ατμόσφαιρα, όπου ζούμε και αναπνέουμε, είναι επιβλαβής ρύπος. Το όζον είναι ένα τοξικό αέριο με πολύ διαφορετικές χημικές και τοξικολογικές ιδιότητες από το οξυγόνο. Μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία, ειδικά για τα άτομα με άσθμα και άλλες ασθένειες των πνευμόνων, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Το VOC (Volatile Organic Compound) σημαίνει ευμετάβλητες οργανικές ενώσεις – βρίσκεται στη βενζίνη, την κόλλα, το διορθωτικό υγρό και τους χρωματιστούς μαρκαδόρους. Ακόμη και τα καλλυντικά, η ναφθαλίνη, τα αποσμητικά χώρου και τα οικιακά είδη καθαρισμού περιέχουν VOC. Επειδή είναι ευμετάβλητες οι ενώσεις αυτές εξατμίζονται και εκπέμπουν αέρια, ακόμη και μετά από καιρό. Το voc φίλτρο προστατεύει από αυτές τις ουσίες και πρέπει να αντικαθίσταται κάθε μισό χρόνο. Η συσκευή διαθέτει μηχανισμό υπενθύμισης αντικάταστασης του αντίστοιχου φίλτρου μόλις παρέλθει το διάστημα μισού χρόνου.

Λάμπα UV

H λάμπα UV 365nm είναι ικανή να εξαλείψει διάφορα αερομεταφερόμενα παθογόνα είδη βακτηρίων στον αέρα. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι το υπεριώδες φως UV (ultraviolet) έχει ακριβώς τη σωστή ποσότητα ενέργειας για να σπάσει τους οργανικούς μοριακούς δεσμούς των μικροοργανισμών. Καθώς οι μικροοργανισμοί περνούν από την υπεριώδη ακτινοβολία εκπεμπόμενη από την υπεριώδη λάμπα, αυτό μεταφράζεται σε εξουδετέρωσή τους σε κυτταρικό ή γενετικό επίπεδο και έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των μικροοργανισμών. Τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι μικρόβια, ιοί, βακτηρίδια και μύκητες fungi. Το υπεριώδες φως καταστρέφει επίσης τους μικροοργανισμούς που έχουν αιχμαλωτιστεί στο φίλτρο HEPA, αποτρέποντας την αναπαραγωγή τους και την εκ νέου κυκλοφορία τους στον αέρα.

Φίλτρο ενεργού άνθρακα

O ενεργός άνθρακας περιλαμβάνει υλικά με βάση τον άνθρακα που παρουσιάζουν υψηλό βαθμό απορροφητικότητας και μια εκτεταμένη επιφάνεια. Αυτό απλά σημαίνει ότι έχει εξαιρετικά απορροφητικό χαρακτηριστικά που το καθιστούν πολύ χρήσιμο για μια ευρεία ποικιλία διεργασιών φιλτραρίσματος, συμπεριλαμβανομένων του αέρα και του νερού. Το φίλτρο αυτό απορροφά τη φορμαλδεϋδη, η οποία αναλύθηκε παραπάνω, καθώς επίσης μπορεί να απορροφά πολλές αρωματικές ενώσεις και χημικά σε μοριακό επίπεδο.

Φίλτρο HEPA

Το φίλτρο αέρα HEPA (High Efficiency Particulate Air) αφαιρεί πάνω από 99% των σωματιδίων (μεγέθους 0,3microns) που περνάνε μέσα από το φίλτρο, αποτρέποντάς τα να ξανακυκλοφορήσουν στον αέρα. Θεωρείται ευρέως ως ο πιο αποτελεσματικός τύπος φίλτρου στην κατακράτηση ενός μεγάλου όγκου αιωρούμενης σκόνης, ακάρεα σκόνης, αλλεργιογόνων, σπορίων μυκητών (Alternaria spp, Cladosporium spp, Aspergillus spp) και άλλων σωματιδίων που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα όπως τα βακτηρίδια, PM10, PM2,5.

Φίλτρο formaldehyde / toluol

Το φίλτρο αυτό καθαρίζει τον εισπνεόμενο αέρα από την χημικες ουσίες που περιέχουν φορμαλδεΰδη. Η φορμαλδεΰδη είναι μια ουσία που υπάρχει σε οροφές, ντουλάπια, στον καπνό, στο πάτωμα, στους τοίχους, στις πόρτες, τα έπιπλα και στον υπολογιστή, σε χώρους και αντικείμενα με τα οποία ο άνθρωπος έρχεται σε καθημερινή επαφή. Το tuluol ή tuluene είναι ένας κοινός διαλύτης που βρίσκεται σε πολλά προϊόντα στα περισσότερα σπίτια: όπως κόλλες, ενισχυτές οκτανίων, μελάνια, βαφές, χρώματα, βενζίνη, και στον καπνό του τσιγάρου. Όπως τα περισσότερα χημικά διαλυτικά, μπορεί να συμβάλει στην κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα και η εισπνοή του είναι επικίνδυνη επειδή εξατμίζεται εύκολα στον αέρα. Σε στερεή μορφή μπορεί να φιλτραριστεί και από ένα HEPA φίλτρο αλλά σε αέρια οχι, χρειάζεται για αυτό το λόγο εξειδικευμένο φίλτρο.

Φίλτρο TiO2 (διοξείδιο του τιτανίου)

Το TiO2 είναι ένα οξείδιο του μετάλλου τιτανίου που εμφανίζεται σε ορισμένα ιζηματογενή πετρώματα και στην άμμο. Στην καθημερινοτητά μας βρίσκεται σε όλα τα είδη των χρωμάτων, μελανιών εκτύπωσης, πλαστικά, χαρτιά, συνθετικές ίνες, καουτσούκ, συμπυκνωτές, χρώματα ζωγραφικής και μολύβια, κεραμικά, ηλεκτρονικά εξαρτήματα στα καλλυντικά. Πολλές μελέτες έχουν δημοσιευθεί σχετικά με τη χρήση του TiO2 ως φωτοκαταλύτη για την αποσύνθεση των οργανικών ενώσεων. To TiO2 είναι ενεργό κάτω από υπεριώδες φως. Φωτοκαταλυτική δράση (PCA) είναι η ικανότητα ενός υλικού να δημιουργήσει ένα ζεύγος οπών - ηλεκτρονίων, ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία. Τα αρνητικά ιόντα καθαρίζουν τον αέρα με μαγνητική προσέλκυση των ρύπων μέχρι αυτά τα νέα μεγαλύτερα σωματίδια να γίνουν πολύ βαριά, για να παραμείνει στον αέρα που αναπνέουμε, και πέφτουν στο έδαφος. Οι συσκευές αυτές παράγουν συνεχώς αρνητικά ιόντα, έτσι ώστε ακόμη και αν ένα από αυτά τα σωματίδια διαφύγει στον αέρα, να απομακρύνθεί σύντομα και πάλι. Το πιο σημαντικό πράγμα, όμως, είναι ότι θα απομακρυνθούν από τον αέρα, αποτρέποντας την εισπνοή τους από τους πνεύμονές, το οποίο θα προκαλούσε προβλήματα.Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.