Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies.

Οδηγός Αγοράς Θερμοπομπού

Οι θερμοπομποί (Convectors ή κονβέκτορες) ανήκουν στην κατηγορία των ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων και η λειτουργία τους βασίζεται στη θέρμανση του ψυχρού αέρα που εισέρχεται με φυσικό τρόπο στη συσκευή, μέσω θωρακισμένης αντίστασης αλουμινίου που δεν πυρακτώνεται (ψυχρή αντίσταση). Η απόδοση του θερμού αέρα στο χώρο επιτυγχάνεται επίσης μέσω της φυσικής ροής του.


Οι θερμοπομποί εξ' ορισμού δεν συνδέονται με οποιαδήποτε υποβοήθηση της ροής του αέρα. Παρόλα αυτά υπάρχουν διαθέσιμα μοντέλα στην αγορά  που διαθέτουν βεντιλατέρ. Η ύπαρξη ενός τέτοιου μηχανισμού μπορεί να μειώσει το χρόνο που απαιτείται για τη θέρμανση του δωματίου, όμως αναιρεί το πλεονέκτημα της φυσικής ροής του αέρα που περιορίζει την ανασήκωση της σκόνης στο χώρο.


Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται

Προτερήματα
Μειονεκτήματα
Αυτονομία ρύθμισης λειτουργίας
 • Μέσω του θερμοστάτη τους μπορούμε να επιλέξουμε τη θερμοκρασία κάθε δωματίου ή/ και να διακόψουμε προσωρινά τη λειτουργία σε χώρους που δεν είναι αναγκαίο να μείνουν ζεστοί, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα
Αδυναμία εκμετάλλευσης του νυχτερινού τιμολογίου ρεύματος
 • Λόγω της άμεσης απόδοσης της θέρμανσης στο χώρο, το ηλεκτρικό ρεύμα θα καταναλωθεί συνηθέστερα τη περίοδο που δεν ισχύει ο οικονομικότερος τιμοκατάλογος της ΔΕΗ
Άμεση απόδοση θέρμανσης στο χώρο
 • Το συγκεκριμένο πλεονέκτημα ενισχύεται στις περιπτώσεις των μοντέλων με βεντιλατέρ
Μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με κλιματιστικά μηχανήματα της ίδιας θερμικής ισχύος
Ευκολία και χαμηλό κόστος εγκατάστασης και τοποθέτησης
 • Για τη λειτουργία των θερμοπομπών μικρής ισχύος (έως 2000 Watt) απαιτείται μόνο η εισαγωγή του φις στην πρίζα, ενώ πολλά μοντέλα δεν χρειάζονται πρόσθετη στήριξη (επιδαπέδια τοποθέτηση)
Ψυχρές ζώνες σε απομακρυσμένα από τα σώματα σημεία
 • Εάν ο χώρος είναι μεγάλος, ενδέχεται να δημιουργηθούν ψυχρές ζώνες σε σημεία που βρίσκονται πιο μακρυά από το σημείο τοποθέτησης του θερμοπομπού
Μηδαμινές απώλειες ενέργειας
 • Σχεδόν όλη η καταναλισκόμενη ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα
Ανάγκη ξεχωριστής γραμμής στον ηλεκτρολογικό πίνακα
 • Μοντέλα θερμοπομπών υψηλής ισχύος απαιτούν ξεχωριστή γραμμή στον ηλεκτρολογικό πίνακα, αυξάνοντας το κόστος της εγκατάστασής τους
Απουσία ανασήκωσης και καύσης της σκόνης
 • Η φυσική ροή του αέρα δεν προκαλεί ανασήκωση της σκόνης του δωματίου, ενώ η ψυχρή αντίσταση αποτρέπει την καύση της σκόνης. Στις περιπτώσεις των μοντέλων με βεντιλατέρ καταργείται το πλεονέκτημα που σχετίζεται με την ανασήκωση της σκόνης

Αθόρυβη λειτουργία
 • Η ροή του αέρα γίνεται με φυσικό τρόπο. Το συγκεκριμένο πλεονέκτημα δεν ισχύει πλήρως στις περιπτώσεις των μοντέλων με βεντιλατέρ, αφού η λειτουργία του θα αυξάνει έστω και ελάχιστα τον παραγόμενο θόρυβο

Απουσία εκπομπής καυσαερίων στο χώρο

Χαμηλό κόστος αγοράς

Οι θερμοπομποί αποτελούν μία πολύ καλή λύση για μικρούς χώρους, όπου το κατάλληλο μοντέλο δεν θα χρειαστεί πρόσθετη ηλεκτρολογική εγκατάσταση και θα καλύψει άμεσα τις ανάγκες σε θέρμανση χωρίς την ύπαρξη ψυχρών ζωνών. Σε αντίθεση με τα κοινά αερόθερμα είναι κατάλληλοι για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή άσθμα αφού δεν επιτρέπουν την ανασήκωση της σκόνης στο χώρο. Παράλληλα θεωρούνται ιδανική επιλογή για το παιδικό δωμάτιο λόγω της μη-εκπομπής καυσαερίων.

Επιλογή Ισχύος

Η επιλογή της ισχύος των θερμοπομπών είναι το βασικό χαρακτηριστικό στο οποίο πρέπει να καταλήξουμε πριν την αγορά. Η τοποθέτηση θερμοπομπών μικρότερης ισχύος από αυτή που χρειαζόμαστε μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού είναι πιθανό να παραμένουν συνεχώς σε λειτουργία προσπαθώντας να επιτύχουν τη θερμοκρασία που έχουμε ορίσει με τη χρήση του θερμοστάτη.

Αντίστοιχα η τοποθέτηση σωμάτων υψηλότερης ισχύος από αυτή που απαιτείται μπορεί να αυξήσει σημαντικά το κόστος αγοράς και τοποθέτησης, χωρίς να παρατηρήσουμε ουσιαστική διαφορά στη θέρμανση του χώρου. Στη συνέχεια ακολουθεί ένας ενδεικτικός πίνακας που συσχετίζει την ισχύ του θερμοπομπού με το εμβαδό του χώρου για τον οποίο προορίζεται και σκοπό έχει να δώσει μία αίσθηση για την τάξη μεγέθους που είναι κατάλληλη στην κάθε περίπτωση:

Ισχύς Θερμοπομπού (Watt)
Κάλυψη δωματίου m2
500
4
10008
150012
200016
250020
300024


Στη μόνωση και τα υλικά κατασκευής του κτίσματος
Πιθανές αποκλίσεις από τον παραπάνω εμπειρικό κανόνα οφείλονται κυρίως:

 • Στην επικρατούσα εξωτερική θερμοκρασία της περιοχής
 • Στον όροφο του διαμερίσματος
 • Στον προσανατολισμό του χώρου
 • Στη διαρρύθμιση του σπιτιού (ψηλό ταβάνι, εσωτερική σκάλα)

Τοποθέτηση και Ηλεκτρολογική εγκατάσταση θερμοπομπού

Η τοποθέτηση των θερμοπομπών μπορεί να γίνει είτε στον τοίχο είτε στο δάπεδο του σπιτιού. Εάν ο χώρος μας απαιτεί την συνύπαρξη περισσοτέρων του ενός σωμάτων, καλό είναι να τα τοποθετήσουμε περιμετρικά έτσι ώστε η ζέστη να διαχέεται αρμονικά στο χώρο. Για καλύτερη απόδοση των θερμοπομπών, προτείνεται η τοποθέτησή τους σε σημεία τα οποία έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας (π.χ : δίπλα σε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες).


Υπάρχουν επιτοίχιοι θερμοπομποί οι οποίοι με τις κατάλληλες βάσεις (πόδια στήριξης) έχουν και τη δυνατότητα επιδαπέδιας τοποθέτησης.

Επιτοίχια τοποθέτησηΕπιδαπέδια τοποθέτησηΑναφορικά με την ηλεκτρολογική εγκατάσταση των θερμοπομπών, θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι πιθανό να απαιτείται ξεχωριστή γραμμή από τον ηλεκτρικό πίνακα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις θερμοπομπών με μεγάλη ισχύ (watt) διότι υπάρχει κίνδυνος να πέσει η ασφάλεια.


Μία ασφάλεια των 10 Ampere δέχεται έως 2200 Watt. Εάν η ισχύς του θερμοπομπού σε συνδυασμό με άλλες συσκευές που πιθανώς είναι τοποθετημένες στην ίδια γραμμή του πίνακα ξεπεράσουν το παραπάνω όριο, η ασφάλεια θα “πέσει”.

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.