Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies.

Οδηγός Αγοράς Πλυντηρίου

Η αγορά πλυντηρίου ρούχων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η διαθέσιμη γκάμα τιμών είναι ευρεία και οι επιλογές πολλές. Καθώς οι καινοτόμες λύσεις της τεχνολογίας εισχωρούν όλο και περισσότερο στη βιομηχανία των οικιακών συσκευών, πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, προκειμένου να επιλέξουμε το ιδανικό πλυντήριο για εμάς.

Χωρητικότητα

Το άλλοτε 5κιλο πλυντήριο ρούχων φαίνεται να μην καλύπτει πια τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας. Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές αυξάνουν τη χωρητικότητα του κάδου, προσπαθώντας να απαντήσουν στις αυξημένες προσδοκίες των σύγχρονων νοικοκυριών. Έτσι, το παραδοσιακό πλυντήριο 5 κιλών δείχνει να υποχωρεί σε σχέση με τα πλυντήρια 67 κιλών και 8 κιλών, ενώ υπάρχουν και πλυντήρια 9 κιλών και πάνω. Φυσικά, στην αγορά εξακολουθούν να διατίθενται πλυντήρια χωρητικότητας κάτω των 5 κιλών, για να καλύψουν τις αντίστοιχες ανάγκες.

Για τις ανάγκες μίας τετραμελούς οικογένειας μια καλή λύση είναι τα πλυντήρια 7 κιλών, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος του κάδου εξασφαλίζει λιγότερες πλύσεις την εβδομάδα, ενώ δεν απαιτούνται πολλές ημέρες αναμονή για να γεμίσει. Την ίδια στιγμή, ένα πλυντήριο 7 κιλών χωράει - αν όχι όλα τουλάχιστον τα περισσότερα - παπλώματα, κουβέρτες, κουρτίνες, ακόμα και βαμβακερά χαλιά, μειώνοντας τις επισκέψεις στα καθαριστήρια.

Φόρτωση: Εμπρόσθιας/Άνω

Δύο είναι οι τύποι πλυντηρίων που διατίθενται στην αγορά με βάση τη φόρτωση των ρούχων: πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης, όπου το πορτάκι βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της συσκευής και πλυντήρια άνω φόρτωσης, με το πορτάκι στο πάνω μέρος του πλυντηρίου.

Όταν το ζητούμενο είναι η κορυφαία απόδοση, το προβάδισμα σύμφωνα με μετρήσεις παίρνουν τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης. Τα ακριβά πλυντήρια ανήκουν σχεδόν αποκλειστικά σε αυτή την κατηγορία.

Ωστόσο, το πλεονέκτημα των πλυντηρίων άνω φόρτωσης είναι το ξεκούραστο γέμισμα, καθώς δε χρειάζεται να σκύψεις για να γεμίσεις τον κάδο. Επίσης, βγαίνουν και σε μικρότερες διαστάσεις, οπότε είναι ιδανικά για στενότερους χώρους. Βέβαια, καθώς η χωρητικότητα των περισσότερων μοντέλων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι μικρή, απευθύνονται σε νοικοκυριά με μικρότερες ανάγκες και ποσότητες ρούχων.

Ενεργειακή κλάση

Αν υποθέσουμε ότι ο κύκλος ζωής ενός πλυντηρίου ρούχων υπερβαίνει τα 10 χρόνια, η μέγιστη ενεργειακή του απόδοση αποτελεί μονόδρομο για την οικιακή οικονομία, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, αφού η υψηλότερη τιμή αγοράς εξισορροπείται από τη μακροχρόνια χρήση. Μη συμβιβαστείτε με τίποτα λιγότερο από ενεργειακή κλάση Α, ενώ για να έχετε ήσυχα το κεφάλι σας, την τσέπη σας και τις οικολογικές σας ανησυχίες, επιλέξτε ενεργειακή κλάση Α+++. Και μην ξεχνάτε ότι, χαμηλότερη ενεργειακή κλάση ισούται με υψηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Στροφές

Η ύπαρξη υψηλού αριθμού στροφών συνηγορεί υπέρ μιας ποιοτικότερης και ανθεκτικότερης κατασκευής. Τα περισσότερα πλυντήρια ρούχων κυμαίνονται μεταξύ 800 και 1.600 στροφών, το οποίο σημαίνει ότι ο κάδος περιστρέφεται μεταξύ 800 και 1.600 στροφών το λεπτό. Όταν οι στροφές είναι υψηλές, τα ρούχα βγαίνουν από τον κάδο στεγνότερα και έτσι μειώνεται η ώρα που απαιτείται για το στέγνωμα. Αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία όταν το στέγνωμα γίνεται σε στεγνωτήριο, γιατί εξοικονομούνται χρήματα και χρόνος.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι το πολύ έντονο στύψιμο ενδέχεται να φθείρει τα ρούχα, και για αυτό υπάρχουν τα προγράμματα για ευαίσθητα, μάλλινα κ.α. που κρατούν τον αριθμό των στροφών χαμηλά. Πολλά μοντέλα έχουν ξεχωριστό κουμπί για τις στροφές, για να μπορούμε να παρέμβουμε εμείς οι ίδιοι.

Αν σκεφτεί κανείς ότι στη χώρα μας πάνω από τους μισούς μήνες του χρόνου έχουμε ήλιο και ζέστη, τα πλυντήρια 1.000 στροφών το λεπτό προσφέρουν μια καλή σχέση ποιότητας - τιμής. Αν ωστόσο χρησιμοποιείτε συχνά στεγνωτήριο, προτιμήστε να επενδύσετε σε ένα πλυντήριο με πάνω από 1.200 στροφές. Το επιπλέον κόστος αγοράς του πλυντηρίου θα αποσβεστεί από τους χαμηλότερους λογαριασμούς του στεγνωτηρίου.

Πλάτος

Καθώς η έλλειψη χώρου στα σύγχρονα διαμερίσματα είναι καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή του μεγέθους του πλυντηρίου, ξεκινήστε μετρώντας τις διαστάσεις του χώρου που θα φιλοξενήσει τη συσκευή σας.

Τα περισσότερα πλυντήρια έχουν πλάτος 60 εκατοστά, ενώ υπάρχουν και πλυντήρια μέχρι 70 εκ. πλάτος, αλλά και μικρότερα στα 40 εκ. ή 45 - 55 εκ., τα περισσότερα από τα οποία είναι άνω φόρτωσης. Φυσικά, ο χώρος που διαθέτετε για να φιλοξενήσει τη συσκευή θα σας υπαγορεύσει και το μέγεθός της.

Τοποθέτηση (Ελεύθερο/εντοιχιζόμενο)

Το εντοιχιζόμενο πλυντήριο ρούχων δεν είναι το ίδιο δημοφιλές με το εντοιχιζόμενο πλυντήριο πιάτων, ίσως γιατί ο κατ’ εξοχήν χώρος φιλοξενίας του εξακολουθεί να είναι το μπάνιο και όχι η κουζίνα. Παρόλα αυτά, στην αγορά κυκλοφορούν μοντέλα που είναι σε θέση να εντοιχιστούν, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των πλυντηρίων ρούχων είναι τα ελεύθερα.

Πλυντήριo - στεγνωτήριo σε ένα

Μπορεί η χώρα μας να είναι προικισμένη με άφθονο ήλιο, αλλά κάποιες φορές που μας κυνηγάει ο χρόνος και ο καιρός δε βοηθάει, ένα πλυντήριο - στεγνωτήριο θα ήταν ευπρόσδεκτο. Στα πλεονεκτήματα της συσκευής συγκαταλέγεται φυσικά η ευκολία στο στέγνωμα των ρούχων χωρίς να απαιτείται χώρος για τοποθέτηση στεγνωτηρίου. Στα μειονεκτήματα, ότι το πλυντήριο - στεγνωτήριο δεν είναι σε θέση να στεγνώσει την ίδια ποσότητα ρούχων που μπορεί να στεγνώσει ένα ξεχωριστό στεγνωτήριο, επειδή ο κάδος είναι μικρότερος. Ενδεχομένως να χρειαστεί να αφαιρεθεί η μισή ποσότητα ρούχων από το πλύσιμο, προκειμένου να γίνει σωστό στέγνωμα.

Εγγύηση – διάρκεια ζωής – after sales

Ενημερωθείτε για τη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση βλάβης, τη διάρκεια της εγγύησης και την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής του πλυντηρίου.

Ένας σημαντικός παράγοντας σε κάθε αγορά ηλεκτρικής συσκευής είναι και η αξιοπιστία της μάρκας. Σίγουρα το πλυντήριο δεν είναι η πρώτη συσκευή που αγοράζετε. Ποιά μάρκα λοιπόν εμπιστευτήκατε στο παρελθόν και μείνατε ευχαριστημένοι; Εμπιστευτείτε τη ξανά!

Προγράμματα και άλλες χρήσιμες λεπτομέρειες

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα πλυντήρια ρούχων έχουν μεταμορφωθεί σε έξυπνες συσκευές που παίρνουν πρωτοβουλίες διευκολύνοντας τη ζωή μας. Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες καινοτομίες:

  • Μια από τις βασικότερες «έξυπνες» λειτουργίες είναι η αυτόματη αναγνώριση των δεδομένων πλύσης, όπως εκείνη του αυτόματου ζυγίσματος. Χάρη σε ειδικούς αισθητήρες που αντιλαμβάνονται το βάρος του φορτίου, αλλά και το βαθμό του λερώματος, γίνεται χρήση της ανάλογης ποσότητας νερού και απορρυπαντικού.
  • Κάθε σύγχρονο πλυντήριο πρέπει να περιλαμβάνει στα προγράμματά του κι εκείνο της γρήγορης πλύσης, συνήθως των 30 λεπτών, για εξοικονόμηση χρόνου και κατανάλωσης, ανάλογα με τις ανάγκες μας.
  • Πολλά πλυντήρια διαθέτουν μεγαλύτερο άνοιγμα πόρτας για ευκολότερο άδειασμα του φορτίου. Ελέγξτε, επίσης, από ποια πλευρά ανοίγει η πόρτα. Εάν το πλυντήριό σας θα τοποθετηθεί σε κάποια γωνία, η λεπτομέρεια αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς.
  • Ο θόρυβος της πλύσης και του στυψίματος είναι ένας δείκτης που δεν μπορεί να μας αφήνει ασυγκίνητους. Ελέγξτε από πριν τα επίπεδα θορύβου και την αντικραδασμική δυνατότητα της συσκευής, καθώς και τη δυνατότητα να παραμένει σταθερός ο κάδος, σε υψηλές ταχύτητες περιστροφής.

Για χαμηλή στάθμη θορύβου επιλέξτε πλυντήριο που παράγει 50 db και κάτω κατά τη διαδικασία πλύσης και 70 db και κάτω κατά τη διαδικασία στυψίματος.

  • Ένας ακόμα δείκτης κατάταξης που προστέθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κι εκείνος της απόδοσης στύψης. Η αποδοτικότητα αυτή καθορίζεται με γράμματα από το A (περισσότερο αποδοτική στύψη), ως το G (λιγότερο αποδοτική).
  • Επίσης, οι συσκευές είναι χρήσιμο να παρέχουν αυτόνομες λειτουργίες ρύθμισης θερμοκρασίας, στροφών και ξεβγάλματος, τις οποίες θα επιλέγετε εσείς και χειροκίνητα ανάλογα με τις ανάγκες σας.

  • Μερικές συσκευές πλυντηρίων χρησιμοποιούν μικρότερη ποσότητα νερού σε σχέση με άλλα. Την πληροφορία σχετικά με την κατανάλωση νερού μπορείτε να την αναζητήσετε στην ενεργειακή ετικέτα της συσκευής.
  • Η τεχνολογία ατμού υψηλής θερμοκρασίας έρχεται να καινοτομήσει σημαντικά στα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων, καθώς υπόσχεται υγιεινότερο και αποτελεσματικότερο πλύσιμο, απομακρύνοντας αλλεργιογόνα και δύσκολους λεκέδες χωρίς να ταλαιπωρεί τα υφάσματα.
  • Έξυπνη καινοτομία αποτελεί και η τεχνολογία φυσαλίδων αφρού, που διαλύει τέλεια το απορρυπαντικό χρησιμοποιώντας αέρα και νερό. Οι φυσαλίδες αυτές διεισδύουν καλύτερα στις ίνες των ρούχων από τον παραδοσιακό αφρό. Έτσι, οι λεκέδες απομακρύνονται ευκολότερα, τα υπολείμματα απορρυπαντικού πάνω στα ρούχα ελαχιστοποιούνται, ενώ υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας καθώς το πλύσιμο μπορεί να γίνει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Τα πλυντήρια που έχουν διπλή παροχή νερού, έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν νερό που είναι ήδη ζεστό (από τον ηλιακό θερμοσίφωνα για παράδειγμα) εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα.

Xρήσιμος είναι και ο προγραμματισμός λειτουργίας του πλυντηρίου για να μπορείτε να μετατοπίσετε την ώρα έναρξης ή/και να εκμεταλλευθείτε το ωράριο νυχτερινής λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.