-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Τα κλιματιστικά μηχανήματα έχουν δικαιολογημένα ενταχθεί στην καθημερινότητά μας ως απαραίτητες οικιακές συσκευές, κυρίως προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και το κρύο το χειμώνα, ειδικά καθώς η λύση της θέρμανσης με πετρέλαιο είναι συχνά ακριβότερη.
Όταν ξεκινήσουμε την έρευνα αγοράς, το πιο πιθανό είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς θα προτιμήσουμε τα φθηνά κλιματιστικά inverter για να καλύψουμε τις ανάγκες των χώρων του σπιτιού μας. Ωστόσο, η επιλογή της κατάλληλης κλιματιστικής μονάδας ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρου μας, είναι μια σύνθετη διαδικασία. Στόχος των συμβουλών που ακολουθούν, είναι η απλή και κατανοητή ενημέρωσή μας σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά και τις διαθέσιμες τεχνολογίες στο χώρο των κλιματιστικών μηχανημάτων.
Να τονιστεί, ότι σε καμία περίπτωση οι παρακάτω πληροφορίες δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επιστημονική ανάλυση ενός εξειδικευμένου μηχανικού, η οποία αποτελεί τον πλέον ασφαλή τρόπο για τη σωστή επιλογή του κλιματιστικού μας μηχανήματος.
Το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό που θα μας απασχολήσει στην επιλογή κλιματιστικής μονάδας, είναι η ισχύς του μηχανήματος. Με τον όρο “ισχύς” εννοούμε την ποσότητα θερμότητας (ενέργειας) ανά ώρα, που είτε μπορεί να απορροφήσει η κλιματιστική μονάδα σε λειτουργία ψύξης, είτε να εκλύσει σε λειτουργία θέρμανσης, μεταβάλλοντας τη θερμοκρασία στο χώρο μας. Στην αγορά των κλιματιστικών, η ισχύς υπολογίζεται σε BTU/h (British Thermal Unit) και αναγράφεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά από όλους του κατασκευαστές. Ο υπολογισμός της ισχύος που πρέπει να έχει το κλιματιστικό μας για να μπορεί να μεταβάλει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία στο χώρο μας αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία, η οποία απαιτεί εξειδικευμένη ανάλυση και επηρεάζεται από μια πληθώρα παραμέτρων. Ενδεικτικά, κάποιοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη:
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η επεξεργασία των παραπάνω δεδομένων είναι αρκετά περίπλοκη. Έτσι, μια πρακτική μέθοδος για να κάνουμε μια καλή εκτίμηση, είναι να συσχετίσουμε την ισχύ του κλιματιστικού με το εμβαδόν του χώρου για τον οποίο προορίζεται, ώστε να προκύψει μία αντιστοιχία BTU ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο ισχυρό είναι ένα κλιματιστικό μηχάνημα, τόσο μεγαλύτερο χώρο μπορεί να καλύψει. Για να υπολογίσουμε χονδρικά πόσα BTU χρειαζόμαστε για την ενεργειακά αποδοτική λειτουργία της μονάδας, βασιζόμαστε στο ότι απαιτούνται περίπου 250 BTU ανά κυβικό μέτρο, δηλαδή περίπου 750 BTU ανά τετραγωνικό μέτρο σε κάθε δωμάτιο. Άρα, για παράδειγμα, αν έχουμε ένα χώρο 13-18m2, τότε ένα κλιματιστικό 9.000 BTU είναι ιδανικό, ενώ αν ο χώρος μας είναι 25-30m2, τότε χρειαζόμαστε μια μονάδα 14.000 BTU.
O θόρυβος που δημιουργείται κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού, αποτελεί σημαντικό κριτήριο επιλογής, ειδικά εάν το κλιματιστικό προορίζεται για εγκατάσταση στην κρεβατοκάμαρα. Όλοι οι κατασκευαστές αναγράφουν το επίπεδο θορύβου με τιμές (dΒ) του κάθε μοντέλου, τόσο για την εσωτερική όσο και για την εξωτερική μονάδα. Επειδή είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πόσο αθόρυβο ή θορυβώδες θα είναι το κλιματιστικό κατά τη λειτουργία του μόνο από τη συγκεκριμένη τιμή, προτείνεται να την εκμεταλλευτούμε συγκριτικά. Δηλαδή, όταν καταλήξουμε σε κάποια μοντέλα κατά την έρευνα αγοράς, να συγκρίνουμε την τιμή (dB) που παράγουν οι μονάδες που μας ενδιαφέρουν. Αυτό το οποίο έχει τη μικρότερη τιμή είναι το λιγότερο θορυβώδες.
Ενδεικτικά, αν και η ταχύτητα του ανεμιστήρα επηρεάζει τα επίπεδα θορύβου, μέγιστα όρια για την εσωτερική μονάδα θεωρούνται τα 40dB και για την εξωτερική τα 55dB. Αν μας ενδιαφέρει το κλιματιστικό να είναι εξαιρετικά αθόρυβο, τότε πρέπει να αναζητήσουμε ένα μοντέλο όπου τα επίπεδα θορύβου λειτουργίας της εσωτερικής μονάδας κυμαίνονται στα 20dB - 25dB.
Επιπλέον, αρκετά μοντέλα πλέον διαθέτουν πρόσθετες δυνατότητες αθόρυβης λειτουργίας με διαφορετικές ταχύτητες στους ανεμιστήρες και αυτόματη προσαρμογή της ροής αέρα και της θερμοκρασίας. Άρα, εάν μας ενδιαφέρει να χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι χρήσιμο να αναζητήσουμε ένα μοντέλο χαμηλού θορύβου, συνήθως με τη σχετική λειτουργία “Sleep”, “Ultra Silence” ή “Quiet” mode.
Τα inverter κλιματιστικά είναι σχετικά αθόρυβα λόγω της συνεχόμενης λειτουργίας τους σε χαμηλές στροφές.
Εκτός από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ένας σημαντικός λόγος που τα κλιματιστικά μηχανήματα επιβαρύνουν το περιβάλλον είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιούν κάποιο ψυκτικό μέσο. Αν το ψυκτικό μέσο διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα, τότε ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή πολύ περισσότερο από τον συνήθη ύποπτο, το διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
Στην περίπτωση των οικιακών κλιματιστικών μέχρι και πριν από λίγα χρόνια αποκλειστική επιλογή των κατασκευαστών ήταν το ψυκτικό R410A, ένα μείγμα αερίων που δρα πολύ πιο αρνητικά από το CO2 στην υπερθέρμανση της Γης.Ωστόσο, η τεχνολογία προχώρησε και πλέον εάν θέλουμε να αγοράσουμε κλιματιστικό φιλικό προς το περιβάλλον, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε μια μονάδα που χρησιμοποιεί το νέο οικολογικό ψυκτικό υγρό R32. Το ψυκτικό υγρό R32 έχει 68% χαμηλότερο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη συγκριτικά με το R410A. Μάλιστα, το πιο οικολογικό προφίλ αυτών των μοντέλων δε σημαίνει πως θα πρέπει να κάνουμε κάποια έκπτωση στην απόδοση ή την ενεργειακή εξοικονόμηση στο κλιματιστικό που θα αγοράσουμε.
Το ψυκτικό μέσο R32 στα μοντέρνα κλιματιστικά είναι η απάντηση των κατασκευαστών των οικιακών κλιματιστικών στον κανονισμό (F-gas regulation) της Ε.Ε. για τον έλεγχο των εκπομπών του θερμοκηπίου από τα φθοριούχα αέρια και τους υδροφθοράνθρακες. Μάλιστα, από το 2025 θα απαγορευτεί η πώληση κλιματιστικών μηχανημάτων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές περιβαλλοντικής επίδρασης της κοινοτικής οδηγίας.
Επομένως, αν επιλέξουμε μια μονάδα με οικολογικό ψυκτικό υγρό R32, ενισχύουμε τις αποδόσεις του κλιματιστικού μας και βοηθάμε δραστικά στην προστασία του πλανήτη, αφού τα συγκεκριμένα μηχανήματα συμβάλλουν στη μείωση του φαινομένου υπερθέρμανσης εγκλωβίζοντας μικρότερα ποσά θερμότητας (GWP= 675).Συνοπτικά, τα πλεονεκτήματα του ψυκτικού μέσου R32:
Αν και η πλειονότητα των κλιματιστικών στη αγορά έχουν διπλή λειτουργία, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τόσο τις ανάγκες ψύξης όσο και θέρμανσης του χώρου, θα πρέπει να μην τη θεωρήσουμε δεδομένη και να ελέγξουμε την ύπαρξή της στα χαρακτηριστικά του κλιματιστικού.
Επιπλέον, τα περισσότερα κλιματιστικά διαθέτουν πρόσθετες λειτουργίες, πέρα από την ψύξη και τη θέρμανση, όπως π.χ. η αφύγρανση ή άλλες ειδικές ρυθμίσεις, όπως η ένταση του ανεμιστήρα, η θέση των περσίδων, ο χρονοδιακόπτης, κ.λ.π.
Η τεχνολογία καθαρισμού του κλιματιζόμενου αέρα βελτιώνεται συνεχώς και στην πλειονότητά τους τα μοντέρνα κλιματιστικά είναι εξοπλισμένα με προηγμένα φίλτρα καθαρισμού αέρα, όπως φίλτρα ενεργού άνθρακα και HEPA, έτσι ώστε να συγκρατούνται σκόνες, σωματίδια και μικροοργανισμοί.
Η εξέλιξη των φίλτρων οδήγησε αρκετούς κατασκευαστές στο να εξοπλίσουν τα μοντέλα τους με ιονιστή, δηλαδή ένα φίλτρο προηγμένης ηλεκτρονικής τεχνολογίας (φίλτρο cold plasma). Ο ιονιστής στα κλιματιστικά χρησιμοποιεί ηλεκτρικά πεδία απελευθερώνοντας θετικά και αρνητικά ιόντα στον αέρα, που εξουδετερώνουν βακτήρια και ιούς, ενώ παράλληλα συγκρατεί σκόνη, οσμές και αιωρούμενα σωματίδια, προσφέροντας υγιεινή και υψηλής ποιότητας ατμόσφαιρα στο χώρο μας.
Η λειτουργία του ιονιστή συνίσταται εάν το κλιματιστικό μηχάνημα προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε χώρους καπνιζόντων και σε περιπτώσεις ανθρώπων που υποφέρουν από αλλεργίες, ηλικιωμένους και μωρά.
Μια δυνατότητα που ελάχιστοι γνωρίζουν και συνήθως αγνοούμε, είναι ότι ένα κλιματιστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επίσης, για την αφύγρανση ενός χώρου.
Οι μονάδες που διαθέτουν τη συγκεκριμένη λειτουργία αφύγρανσης με την ένδειξη “dry”, μπορούν να αφαιρέσουν την υγρασία από τον εσωτερικό αέρα και τον κάνουν πιο φρέσκο, εφόσον η ρυθμισμένη θερμοκρασία στο κλιματιστικό μηχάνημα είναι χαμηλότερη από την εσωτερική θερμοκρασία του δωματίου.
Μάλιστα, αν δε διαθέτουμε αφυγραντήρα, τότε το κλιματιστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί χειμώνα και καλοκαίρι για τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων υγρασίας στο χώρο μας, εξασφαλίζοντας μας ευχάριστη και άνετη διαβίωση, αλλά και φροντίζοντας για την υγεία μας. Τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας ευνοούν τη δημιουργία μούχλας και μπορεί να επιδεινώσουν δεκάδες προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, αναπνευστικά προβλήματα, αρθρίτιδες, πονοκεφάλους, αλλεργίες και δερματικές παθήσεις.
Οι τάσεις της εποχής επιτάσσουν όλες οι ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές μας να είναι διασυνδεδεμένες και έτσι, τα κλιματιστικά δεν αποτελούν εξαίρεση. Αρκετά μοντέλα στην αγορά διαθέτουν πλέον δυνατότητα ασύρματης διασύνδεσης μέσω WiFi με το κινητό μας τηλέφωνο ή το tablet, όπου μέσω των αντίστοιχων εφαρμογών έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες για τη λειτουργία της μονάδας και άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά.
Ίσως μια ενδιαφέρουσα υλοποίηση της συνδεσιμότητας με WiFi είναι η δυνατότητα ενεργοποίησης / απενεργοποίησης της μονάδας εξ’ αποστάσεως και η πρόσβαση στις ρυθμίσεις του κλιματιστικού από όπου κι αν βρισκόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να επιστρέψουμε στο σπίτι ή το χώρο μας και να βρούμε ήδη τις ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας.
Αν μας ενδιαφέρει το WiFi, προσοχή στο διαχωρισμό WiFi Direct και WiFi Ready. Στην πρώτη περίπτωση η μονάδα διαθέτει ενσωματωμένο πομπό και δέκτη WiFi, ενώ στη δεύτερη, θα απαιτείται η αγορά κάποιου αντάπτορα (dongle), κάτι που σημαίνει επιπλέον κόστος.
Βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία του κλιματιστικού μας είναι η τοποθέτηση και εγκατάστασή του από έμπειρους τεχνικούς, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αστοχίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα, όπως η κακή απόδοση, η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας ή ακόμα και η απώλεια της εγγύησης.
Έτσι, λοιπόν, κατά την έρευνα αγοράς πρέπει να εξετάζουμε αν η εγκατάσταση συμπεριλαμβάνεται στην τιμή αγοράς ή αν αποτελεί επιπλέον επιβάρυνση, την οποία θα πρέπει να συνυπολογίσουμε στο τελικό κόστος.
Για τη σωστή τοποθέτηση του κλιματιστικού, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παρακάτω παράγοντες:
Ανά τακτικά χρονικά διαστήματα (συνήθως μία φορά ανά έτος) απαιτείται συντήρηση του κλιματιστικού μας από εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυκτικούς, που θα αντιμετωπίσουν ήδη υπάρχουσες βλάβες ή θα προλάβουν την εμφάνισή τους. Η συντήρηση του κλιματιστικού θα πρέπει να γίνεται, επίσης, τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική μονάδα.
Ορισμένα συνηθισμένα σημάδια που καταδεικνύουν την ανάγκη μη-προγραμματισμένης συντήρησης, είναι η πτώση της απόδοσης του κλιματιστικού σε σχέση με παλαιότερα, αν κατά την ενεργοποίηση οσφραινόμαστε κάποια δυσοσμία στον αέρα και τέλος, αν υπάρχουν ενδείξεις διαρροής νερού στην εσωτερική μονάδα.Πέρα της τακτικής συντήρησης από εξειδικευμένο προσωπικό, προτείνεται και ο συχνός καθαρισμός των φίλτρων και των πτερυγίων της εσωτερικής μονάδας από τη σκόνη, που σταδιακά επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του κλιματιστικού.
Εφόσον ο καθαρισμός και η συντήρηση εφαρμόζονται τακτικά και σχολαστικά, τότε επιτυγχάνουμε τη βελτίωση της απόδοσης του κλιματιστικού μας και την επέκταση του χρόνου ζωής της συσκευής, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε αισθητές μειώσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.