Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies.

Οδηγός Αγοράς Ηλεκτρικού Σίδερου

Σε όλους μας αρέσει να φοράμε καλοσιδερωμένα ρούχα, αλλά σε κανέναν δεν αρέσει να περνάει την ημέρα του σιδερώνοντας. Επειδή όμως δεν μπορούμε να αποφύγουμε το σιδέρωμα, ας δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε πιο ευχάριστο, με τη βοήθεια ενός καλού συστήματος σιδερώματος. Γιατί ένα καλό ατμοσίδερο παίζει καθοριστικό ρόλο στο να γίνει το σιδέρωμα γρηγορότερο και ευκολότερο.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, προκειμένου να επιλέξουμε το ιδανικό σίδερο για τις δικές μας ανάγκες;

Τα ατμοσίδερα που κυκλοφορούν στην αγορά χωρίζονται σε 3 κύριες κατηγορίες:

Κατηγορίες

Τα σίδερα ξηρού τύπου είναι τα πιο απλά και οικονομικά. Ωστόσο, το γεγονός ότι είναι ξηρού τύπου (δηλαδή δεν παράγουν ατμό) δυσκολεύει το σιδέρωμα. Ο ατμός εισχωρεί στις ίνες του ρούχου και αφαιρεί ευκολότερα τις τσακίσεις. Αυτός είναι ο λόγος που οι μαμάδες ή οι γιαγιάδες μας που χρησιμοποιούσαν σίδερα χωρίς ατμό, είχαν πάντα δίπλα στα ρούχα που σιδέρωναν ένα σπρέι και τα ψέκαζαν με νερό.

Τα ηλεκτρικά σίδερα ατμού είναι συνήθως ακριβότερα από τα ξηρού τύπου, ενώ τα σίδερα ατμού με μπόιλερ, γνωστά και ως γεννήτριες ατμού είναι τα ακριβότερα όλων. Παράγουν όμως περισσότερο και δυνατότερο ατμό, διαθέτουν ξεχωριστό δοχείο νερού, ώστε να μπορούν να δουλέψουν περισσότερη ώρα χωρίς να χρειάζονται γέμισμα, ενώ το ίδιο το σίδερο είναι ελαφρύτερο, γιατί το νερό δεν αποθηκεύεται πάνω στη συσκευή.

Τα περισσότερα ατμοσίδερα, έχουν τη δυνατότητα επιλογής στεγνού σιδερώματος σε περίπτωση που χρειαστεί να σιδερωθεί κάποιο ειδικό ύφασμα.

Χαρακτηριστικά

Πέρα από την επιλογή του τύπου του σίδερου, υπάρχουν τα εξής σημεία που χρειάζεται να εξετάσουμε πριν να καταλήξουμε στην επιλογή μας:

Πλάκα

Το υλικό της πλάκας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του σιδερώματος. Η πλάκα στο ατμοσίδερο μπορεί να είναι αλουμινίου, ανοξείδωτη, κεραμική ή με αντικολλητική επίστρωση. Τα σίδερα με αντικολλητική επίστρωση γλιστράνε καλύτερα πάνω στα ρούχα, αλλά είναι περισσότερο επιρρεπή σε γρατζουνιές.

Το σχήμα και το πάχος της πλάκας είναι επίσης σημαντικό. Η πλάκα θα πρέπει να είναι λεπτή και μυτερή, ώστε να προσφέρει εύκολη πρόσβαση στις δύσκολες περιοχές του ρούχου, όπως για παράδειγμα κάτω από τα κουμπιά ή στο κολάρο των πουκάμισων.

Ισχύς

Όσο περισσότερα Watt έχει ένα σίδερο, τόσο υψηλότερη θερμοκρασία μπορεί να αναπτύξει και σε λιγότερη ώρα. Παρόλο που η ισχύς είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιλογή μας, δεν μπορεί να είναι ο μόνος παράγοντας. Το «δυνατότερο» δεν είναι πάντα το καλύτερο.

Βάρος

Όσο ελαφρύτερο το σίδερο τόσο το καλύτερο, γιατί τόσο πιο ξεκούραστο γίνεται το σιδέρωμα. Οι γεννήτριες ατμού υπερτερούν σε αυτό το σημείο, γιατί το νερό δεν μπαίνει στη συσκευή που κρατάμε στο χέρι μας ώστε να τη βαραίνει.

Ωστόσο, τα σίδερα ατμού με boiler είναι βαριά όταν μετακινούνται μαζί με τη βάση. Αυτό θα χρειαστεί να το λάβουμε υπ’ όψη μας αν συνηθίζουμε να μετακινούμε το σίδερο από δωμάτιο σε δωμάτιο ή από όροφο σε όροφο, όπως επίσης και για την αποθήκευση της συσκευής, που συνήθως είναι μεγαλύτερη σε όγκο. Επίσης, θα πρέπει να το τοποθετήσουμε σε ιδιαίτερα σταθερή σιδερώστρα ή σε άλλο σταθερό σημείο δίπλα στη σιδερώστρα την ώρα του σιδερώματος.

Εάν ταξιδεύετε συχνά υπάρχει και η επιλογή των ατμοσίδερων ταξιδιού που είναι αρκετά μικρότερα σε μέγεθος και βάρος, για να χωράνε άνετα στη βαλίτσα ή την τσάντα και προσφέρουν μια γρήγορη και βολική λύση για φρεσκάρισμα των ρούχων που ταξιδεύουν μαζί σας!

Χωρητικότητα δοχείου νερού

Ένα δοχείο με μεγάλη χωρητικότητα, μας γλυτώνει από τις συχνές διακοπές του σιδερώματος για προσθήκη νερού.

Στα σίδερα με boiler το δοχείο μπορεί να είναι αποσπώμενο (ώστε να γεμίζει πιο εύκολα) ή σταθερό. Αν είναι σταθερό, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχει φαρδύ στόμιο και γεμίζει εύκολα, για να μην ταλαιπωρούμαστε με τη διαδικασία.

Σε κάποια μοντέρνα σχέδια που το χρώμα της συσκευής είναι σκούρο, το ύψος της στάθμης του νερού μπορεί να είναι δυσδιάκριτο. Ένα διάφανο δοχείο είναι προτιμότερο.

Μήκος καλωδίου τροφοδοσίας

Ένα κοντό καλώδιο τροφοδοσίας δυσκολεύει το σιδέρωμα, γιατί περιορίζει τις κινήσεις μας και μας αναγκάζει να τοποθετούμε τη σιδερώστρα κοντά σε πρίζα ή να χρησιμοποιούμε μπαλαντέζα. Ένα μέσο μήκος καλωδίου είναι 1,8 μέτρα, ενώ υπάρχουν και συσκευές με καλώδιο μήκους 3 μέτρων!

Περιστρεφόμενο καλώδιο

Κάποια σίδερα διαθέτουν, επίσης, περιστρεφόμενο καλώδιο στη βάση, που διευκολύνει τις κινήσεις κατά το σιδέρωμα και ελαχιστοποιεί την τριβή στη βάση του καλωδίου.

Παροχή Ατμού

Είναι η ποσότητα ατμού που παράγει το σίδερο και μετριέται σε γραμμάρια ανά λεπτό (gr/min). Όσο μεγαλύτερη είναι η παροχή ατμού, τόσο πιο αποτελεσματικά απομακρύνονται οι τσακίσεις. Στα περισσότερα σίδερα υπάρχει διακόπτης ρύθμισης του ατμού, αλλά και λειτουργία κατά του σταξίματος, για να εμποδίσει το στάξιμο του νερού στις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Πίεση Ατμού

Καθορίζει την πίεση με την οποία βγαίνει ο ατμός από τη συσκευή και μετριέται σε bar. Μία μέση τιμή για ικανοποιητικη πίεση ατμού είναι τα 4 με 5 bar. Η υψηλή πίεση επιταχύνει τη διαδικασία του σιδερώματος, γιατί ο ατμός εισχωρεί βαθύτερα στις ίνες των ρούχων.

Κάθετος ατμός

Όταν το ατμοσίδερο παράγει κάθετο ατμό, μπορούμε να σιδερώσουμε και κάθετα. Για παράδειγμα, μπορούμε να σιδερώσουμε ή να φρεσκάρουμε κρεμασμένες κουρτίνες ή ρούχα στην κρεμάστρα.

Αναπλήρωση ανά πάσα στιγμή

Η τεχνολογία αναπλήρωσης ανά πάσα στιγμή μας επιτρέπει να γεμίζουμε το δοχείο νερού κατά τη διάρκεια του σιδερώματος, χωρίς να χρειάζεται να απενεργοποιήσουμε τη συσκευή ή να περιμένουμε να κρυώσει.

Καθαρισμός αλάτων και λυχνία ένδειξης

Με την πάροδο του χρόνου τα σίδερα συσσωρεύουν άλατα, τα οποία πρέπει να καθαρίζονται, για να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία της συσκευής. Το κάθε ατμοσίδερο έχει τη δική του μέθοδο καθαρισμού. Η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι απλή ή πολύπλοκη και καλό είναι να τη λάβουμε υπόψη μας πριν κάνουμε την επιλογή μας. Η λυχνία ένδειξης αλάτων που διαθέτουν κάποια μοντέλα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, γιατί ειδοποιούμαστε για το πότε χρειάζεται καθαρισμός.

Χρόνος θέρμανσης

Όσο πιο μικρός είναι ο χρόνος θέρμανσης, τόσο λιγότερο χρειάζεται να περιμένουμε για να ξεκινήσουμε να σιδερώνουμε. Τα γρηγορότερα ατμοσίδερα θερμαίνονται σε 2 λεπτά (ή λιγότερο), ενώ υπάρχουν άλλα, όπως κάποιες γεννήτριες ατμού ή συστήματα σιδερώματος, που απαιτούν αναμονή 10 λεπτών! Αυτό δεν είναι πρόβλημα αν σιδερώνουμε όλα μας τα ρούχα μαζί, αλλά θα μας δυσκολέψει αν συνηθίζουμε να φρεσκάρουμε στα γρήγορα κάποιο ρούχο πριν το φορέσουμε.

Αυτόματη διακοπή

Η λειτουργία της αυτόματης διακοπής απενεργοποιεί τη συσκευή αν δε χρησιμοποιηθεί για μερικά λεπτά. Έτσι, αποφεύγεται η σπατάλη ενέργειας και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος.

Εγγύηση

Σημαντικός παράγοντας στην αγορά κάθε συσκευής είναι η αξιοπιστία της μάρκας και η εγγύηση. Το ίδιο ισχύει και για τα ατμοσίδερα και τις γεννήτριες ατμού, ειδικά διότι χρησιμοποιούνται σε μεγάλη συχνότητα. Ενημερωθείτε για τη διάρκεια εγγύησης και για τη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση βλάβης.

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.