-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Το μέγεθος του χώρου καθορίζει τον αφυγραντήρα που χρειαζόμαστε. Θέλουμε να αφαιρέσουμε την υγρασία μόνο σε έναν μικρό χώρο, π.χ. στο μπάνιο, σε μία ντουλάπα, στην αποθήκη ή σε όλο το σπίτι; Άλλα στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι το ύψος της κατοικίας – διαμερίσματος και η επικοινωνία των χώρων μεταξύ τους.
Άρα για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα ποια είναι η ικανότητα αφύγρανσης που πρέπει να έχει η συσκευή μας σε λίτρα ανά 24 ώρες; Θα επιλέξουμε έναν ή περισσότερους αφυγραντήρες; Διευκρινίζουμε και συζητάμε τα δεδομένα αυτά όταν βρεθούμε στο κατάστημα.
Η θερμοκρασία που υπάρχει στο σπίτι μας είναι μία ακόμη παράμετρος που θα μας υποδείξει ποιον τύπο αφυγραντήρα να επιλέξουμε. Κάνοντας την έρευνά μου είδα το εξής. Αν η θερμοκρασία του χώρου μας είναι κάτω από 15°C, τότε η καλύτερη επιλογή για μας είναι ένας αφυγραντήρας desiccant (με ζεόλιθο).
Γενικά οι αφυγραντήρες με ζεόλιθο έχουν σταθερή απόδοση ανεξαρτήτως θερμοκρασίας (από 1°C έως 37°C). Γι’αυτό ακριβώς προτείνονται ειδικά σε χώρους με ελλιπή ή και καθόλου θέρμανση. Αντίθετα ένας αφυγραντήρας με συμπιεστή είναι μια καλή επιλογή, όταν στο χώρο μας έχουμε πάνω από 15°C. Πλεονέκτημα του αφυγραντήρα με συμπιεστή είναι η πιο οικονομική λειτουργία του.
Επιφάνεια χώρου με μέση υγρασία 50-60% (m2) | Απόδοση Αφυγραντήρα (lt/24h) |
---|---|
30 έως 60 | 10/12 |
60 έως 100 | 16/8* |
80 έως 130 | 20/25 |
90 έως 150 | 30 |
120 έως 190 | 50 |
* αναφέρεται στα μοντέλα τεχνολογίας ζεολίθου
Φυσικά ο αφυγραντήρας θα λειτουργεί στο χώρο όπου βρισκόμαστε ή κοιμόμαστε. Συνεπώς το πόσο αθόρυβη θα είναι η συσκευή κατά τη λειτουργία της είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό. Η χρήση του αφυγραντήρα δεν θα ήθελε κανένας να είναι ενοχλητική.
Ο αφυγραντήρας τοποθετείται σε μια σταθερή επιφάνεια (κυρίως στο δάπεδο) και σε ένα κεντρικό σημείο μέσα στο σπίτι. Αν όμως σκοπεύουμε να τον μετακινούμε συχνά, θα πρέπει να αναζητήσουμε κάποιο μοντέλο λιγότερο βαρύ και ογκώδες ή ιδανικά ένα μοντέλο με ροδάκια.
Ο ιονιστής είναι ένα πρόσθετο φίλτρο, που αναρροφά τον αέρα από τον χώρο μας και τον επιστρέφει πίσω απαλλαγμένο από μυρωδιές, σκόνη και άλλα αλλεργιογόνα στοιχεία. Άρα ο συνδυασμός ιονιστή και αφυγραντήρα θα μας προσφέρει υψηλότερη ποιότητα αέρα κι αυτό είναι πολύ θετικό.
Ανά διαστήματα θα πρέπει να αδειάζουμε το δοχείο του αφυγραντήρα με το νερό που έχει συλλεχθεί. Γι’αυτό η χωρητικότητα του δοχείου νερού, όπου αποθηκεύεται ο υγροποιημένος αέρας, θα θέλαμε να είναι όσο γίνεται μεγαλύτερη. Επίσης εξετάζουμε αν το δοχείο νερού μπορεί να αφαιρεθεί και να ξαναμπεί πίσω στη θέση του εύκολα.
Στην αγορά, από την άλλη, θα βρούμε και αφυγραντήρες με σωληνάκι που μπορεί να συνδεθεί σε κοντινή αποχέτευση για συνεχή αποστράγγιση. Όταν δεν είναι δυνατή η διαρκής παρουσία μας στο χώρο όπου είναι εγκατεστημένος ο αφυγραντήρας, αυτό το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό να υπάρχει.
Το χειμώνα οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που πολλές φορές αναγκαζόμαστε να στεγνώσουμε τα ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού. Αυτή η τακτική ανεβάζει τα επίπεδα υγρασίας στον περιβάλλοντα χώρο και δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Αν όμως επιλέξουμε έναν αφυγραντήρα με ειδική λειτουργία στεγνώματος ρούχων θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ότι δεν επιβαρύνουμε τον αέρα κι άρα την υγεία μας.
Το πιο βασικό χαρακτηριστικό ασφαλείας είναι ένα αυτόματο κλείσιμο, το οποίο απενεργοποιεί τη μονάδα όταν η δεξαμενή συλλογής νερού έχει γεμίσει. Έτσι το μηχάνημα δεν συνεχίζει να λειτουργεί, αποτρέποντας οποιαδήποτε διαρροή!
Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.